FAQ

FAQ

UIT Festival Den Haag start van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september met een openhuis-editie het cultuurseizoen 2020-2021, het BinnenUIT Festival! Omdat we graag iedereen graag zo goed mogelijk informeren zetten we de meest gestelde vragen op een rijtje.

 

Waarom gaat het UIT Festival in tijden van corona gewoon door?
Concert-, theater-, film- en museumbezoek; er valt er nog flink te genieten van cultuur in deze tijd. Is dat zo? Jawel! Natuurlijk heeft het coronavirus cultuurbeleving stevig veranderd. Zij aan zij zingen en lachen, elkaar op de schouders slaan, dansen, tegen elkaar opbotsen, onbekommerd fladderen in concertzalen en theaterfoyers, links en rechts handen schudden; voorlopig is dat nog even toekomstmuziek. Maar als bezoekers en instellingen samen de coronarichtlijnen goed volgen is er nog veel WEL mogelijk. UIT Festival Den Haag benadrukt daarom bij deze editie wat er wel kan. Publiek mist de livebeleving van cultuur. Makers en instellingen missen hun publiek. Laten we genieten van de mogelijkheden die culturele instellingen hebben gevonden om elkaar weer op te zoeken.

 

Kunnen we dit jaar ook terecht op het Lange Voorhout voor de UIT Nacht en de uitgebreide Cultuurmarkt met podia en veel optredens?
Helaas is dat dit jaar niet mogelijk. Grootschalige publieksevenementen zijn voorlopig nog niet toegestaan. Ook wij kennen de berichten dat het virus nauwelijks in de buitenlucht wordt overgedragen. Maar hé, wij zijn geen virologen en hebben ons aan de geldende richtlijnen te houden waar de mogelijkheden om in de openbare ruimte old skool het UIT Festival te presenteren te beperkend zijn. Hopelijk volgend jaar weer!

 

Wat is er dit jaar wel mogelijk tijdens het UIT Festival?
Meer dan dertig instellingen bieden verspreid over de dagen van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september een programma op maat. De cultuurankers starten het UIT Festival bijvoorbeeld ook dit jaar weer met een openhuis in de wijken. Daarnaast haken ook instellingen in het centrum met een openhuis aan en bieden enkele musea verrassend extra aanbod. Het programma vindt verspreid over drie dagen plaats op dagen en tijdstippen waar instellingen zelf voor hebben gekozen. Op de website van het UIT Festival en op de websites van deelnemende instellingen is het programma te vinden. De culturele organisaties die openhuis houden hebben programmering van partnerinstellingen in hun line-up opgenomen.

 

Moet ik mij van tevoren aanmelden voor een bezoek aan culturele instellingen tijdens het UIT Festival?
Jawel, dat is dit jaar zeker noodzakelijk om tot een veilige uitvoering te komen. Er is een behoorlijke diversiteit aan deelnemers aan het UIT Festival en iedere instelling heeft zich de afgelopen tijd ingericht om coronaproof te werken en publiek te ontvangen. Een bezoek moet van te voren worden geboekt door een ticket aan te schaffen of een mailtje op te sturen naar de instelling waar je heen wilt. De organisatie van het UIT Festival verzorgt niet de handling van reserveringen en/of tickets. Voor de werkwijze of eventuele vragen verwijzen we naar de websites van de deelnemende instellingen. In een beknopt aantal gevallen is aanmelden niet noodzakelijk. Organisaties zullen dan zorgdragen dat de toeloop coronaproof verloopt. Uiteraard is het dan ook van belang dat bezoekers de richtlijnen van de instellingen volgen.

 

Is een bezoek aan een culturele instelling tijdens het Uit Festival gratis?
Dat wisselt per instelling. Alhoewel er veel aanbod gratis is en je je slechts van tevoren moet aanmelden wordt er soms wel een entreebedrag gevraagd. Dit wijkt af van de aanpak van voorgaande jaren. Het verschil is ook dat je met een ticket meer optredens achter elkaar kunt zien, een volledig optreden mee kunt meemaken of voor het ticketbedrag een drankje aangeboden krijgt. Iedere instelling volgt hierin een eigen koers.

 

Wat kan ik zelf doen om mijn bezoek coronaproof te laten verlopen?
Naast de culturele organisaties, die zelf verantwoordelijk zijn voor het bieden van cultuur in lijn met de geldende richtlijnen, ligt er uiteraard ook een verantwoordelijkheid bij de bezoekers zelf. Het belangrijkste, en dat zal geen nieuws zijn, is dat de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd:

  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Bij klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest), koorts en/of benauwdheid blijf je thuis. Informeer dan wel de instelling waar je je bezoek hebt aangemeld. Het zou jammer zijn als de beperkte plekken die beschikbaar zijn niet worden gebruikt. Last but not least; laat je testen en veel beterschap!
  • Ten slotte: Volg de instructies in de instelling die je bezoekt goed op.

 

Wat is de Cultuurmarkt Online?
Omdat er dit jaar geen grote Cultuurmarkt op het Lange Voorhout plaatsvindt, kun je het aanbod van veel instellingen online bekijken. Cursusprogramma’s, speciale tentoonstellingen in musea, cultureel aanbod in seizoen 2020-2021; een bonte mix van informatie wordt geboden op de Cultuurmarkt Online.

 

Wat is de officiële #hashtag?
We coördineren deze bijzonder editie van het UIT Festival uiteraard met veel aandacht en liefde, waarbij voor de programmering de hoofdrol dit jaar ligt bij de deelnemende instellingen. We zouden we het te gek vinden als al jullie foto’s en video’s kunnen terugvinden onder de hashtags #uitfestivaldenhaag, #naam van de deelnemende instelling en #naam artiest. We delen ze maar al te graag! Op Instagram kun je ons taggen door @uitfestivaldenhaag te gebruiken.

DEEL DIT

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

ONTDEK UIT

We mogen weer UIT!

Na een roerige periode met weinig ruimte voor cultuur en verbinding, kijken wij enorm uit naar de opening van het nieuwe cultuurseizoen. Vier het met

Lees verder