MUSEUM SOPHIAHOF - UIT Festival Den Haag
18925
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18925,bridge-core-2.4.3,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-2.0.0,qode-theme-ver-22.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

MUSEUM SOPHIAHOF

LOCATIE

Museum Sophiahof

DATUM

5 september 2020

TIJD

11.00-20.00 uur

GENRE

Tentoonstelling

Categorie
Museum Sophiahof

 

‘Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ presenteert tijdens het BinnenUIT Festival Den Haag twee nieuwe tentoonstellingen:

 

‘Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld’ en ‘Heritage in Transition’.

 

 

Toegang na reserveren via info@museumsophiahof.nl

 

 

‘Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld’
In 1714 liet Cornelis Chastelein zijn landgoed Depok op West-Java na aan zijn 150 tot slaaf gemaakten. Zij kregen naast hun vrijheid ook een deel van zijn kapitaal en goederen om daarmee een landbouwkolonie te vormen. Tot op de dag van vandaag hebben nazaten van deze ‘Depokkers’ nog contact met elkaar. De tentoonstelling met persoonlijke verhalen zien hoe mensen met een slavernijverleden in het toenmalig Nederlands-Indië hun plek in de Nederlandse samenleving vormgaven. Een verhaal over worsteling en triomf, maar ook over superioriteit, uitsluiting en racisme.

 

‘Heritage in Transition’
Fotograaf Isabelle Boon laat de bezoekers kennismaken met de wijze waarop huidige inwoners van met de oude architectuur in Indonesië omgaan. Niet het koloniaal erfgoed staat centraal, maar de bewoners, bouwvakkers, kinderen, verkopers. Kortom: de nieuwe gebruikers. De tentoonstelling geeft een beeld van hoe Indonesië haar eigen toekomst vormgeeft en de restanten van Nederlandse aanwezigheid in stijl en steen verweeft met hun eigen visie op vooruitgang.