Terugblik 2019 - UIT Festival Den Haag
18418
post-template-default,single,single-post,postid-18418,single-format-standard,bridge-core-2.4.3,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-2.0.0,qode-theme-ver-22.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Van vrijdag 6 september tot en met zondag 8 september presenteerde Den Haag met het Embassy Festival en UIT Festival De Haag een uitgebreid cultuurweekend vol verwondering en inspiratie. In totaal hebben ondanks de regen ruim 150.000 bezoekers genoten van beide festivals. Hoe dat precies in z’n werk ging? Als volgt:

VRIJDAG 6 SEPTEMBER: UIT IN DE WIJK
Op vrijdagavond ging UIT Festival Den Haag van start in zeven verschillende cultuurankers. Met elk een gevarieerd programma brachten zij met UIT in de Wijk dans, theater, stand-up comedy en muziek dichter bij het Haagse publiek. Artiesten als Karima el Fillali, Karsu en Max Douw deden verschillende theaters aan waar zij keer op keer overtuigende shows neerzetten.

ZATERDAG 7 SEPTEMBER: UIT NACHT
Zangeres A Mili trapte de UIT Nacht op het Lange Voorhout af met haar scherpe, eigenzinnige lyrics en snoeiharde beats, gevolgd door Nana Fofie die met haar ijzersterke optreden een flink aantal nieuwe fans wist te verzamelen. Het enthousiasme en de muzikaliteit van The Cool Quest werkte zo aanstekelijk op het publiek, dat het ondanks de dreigende regen door bleef dansen en zingen en smeekte om meerdere toegiften – overigens volledig terecht. Naast een bruisende sfeer op het Lange Voorhout openden ook de culturele instellingen hun deuren. Zo opende Diligentia met GUAP, een avond gevuld met urban muziek en dans. In Korzo kon het publiek genieten van rakende previews van dansvoorstellingen, bood de Nieuwe Kerk een intieme avond met singer-songwriters Spinvis en Michael Prins en knalde Onze Ambassade met een experimenteel programma met onder andere Stippenlift en Elektrovolt. In de Koninklijke Schouwburg was een uitverkochte preview van Erik de Vroedts nieuwe voorstelling The Children te zien, was er muziek en film in Filmhuis Den Haag en bood Theater Aan Het Spui een verrassend, vlammend, scherp, actueel en humoristisch programma met onder andere Dipsaus Live Podcast en Poeziebar XS.

ZONDAG 8 SEPTEMBER: OOIEVAARSPAS 30 JAAR, CULTUURMARKT, VIJF PODIA EN THEATER, FILM, DANS EN MUZIEK DOOR HEEL DEN HAAG
De zondag stond in het teken van alle 145 deelnemende culturele instellingen. Met meer dan honderd stands werd het Lange Voorhout omgetoverd tot een cultureel epicentrum waar bezoekers kaartjes voor aankomend seizoen konden kopen tegen flinke kortingen. Vijf podia boden ruimte voor 52 verschillende muzikale acts, danscollectieven, schrijversinitiatieven, talkshows en acts voor de jongste bezoekers. Daarbij gaf De Dutch Don’t Dance Division de hele dag door betoverende optredens die gelukkige bezoekers met een geleende koptelefoon konden volgen. Het Ooievaarsnest stond in het teken van het dertigjarige bestaan van Ooievaarspas, waar Kenny B zowel eigen liedjes als Nederlandstalige covers ten gehore bracht. De musea bundelden de krachten in het Museumkwartier, waar bezoekers kennis maakten met de parels uit hun collecties.

En de datum van UIT Festival voor 2020? Die hebben we natuurlijk al vastgesteld: van 4 tot en met 6 september 2020 is het weer één groot feest in Den Haag. We zien je graag terug!